Wanneer kan bemiddeling helpen?
Ontdek of buurtbemiddeling de juiste oplossing is voor uw conflictHeeft u een conflict met uw buren en vraagt u zich af of buurtbemiddeling de geschikte weg is om tot een oplossing te komen? Onze buurtbemiddelaars staan klaar om u te ondersteunen bij het vinden van een constructieve en vreedzame uitkomst. Verken de onderstaande lijst met situaties om te ontdekken of buurtbemiddeling de juiste keuze is voor uw specifieke conflict.
Problemen met geluidsoverlast
Onenigheid over erfafscheiding
Hinder van overhangende takken en begroeiing
Overlast door kinderen
Overlast door huisdieren
Rommel of vuilnis bij de woning
Parkeeroverlast
Bejegening (pesterijen, roddelen, discriminatie)
Conflicten waarbij sprake is van strafbare feiten
Conflicten waarbij ernstige verslavingsproblematiek speelt
Ernstige psychische en psychiatrische problematiek
Conflicten tussen mensen die niet toerekeningsvatbaar zijn
Bij een lopende rechtsprocedure
Slepende, uitgekauwde conflicten
Conflicten binnen een familie
Conflicten met instanties (ongelijkwaardige partijen)
Heeft u uw buren al gesproken? : Een gesprek kan het verschil maken
Voordat u de hulp van Buurtbemiddeling inschakelt, is het slim om eerst zelf het gesprek aan te gaan met uw buren. Geef ze een seintje over wat er aan de hand is, want soms beseffen mensen niet eens dat ze anderen storen. We hebben een paar handige tips voor u op een rijtje gezet om dit gesprek op een effectieve manier aan te pakken.
Bereid het gesprek voor
Schrijf op wat u wilt bespreken en wat uw zorgen zijn. Formuleer duidelijk wat u van uw buren wilt vragen.
Communiceer rustig en luister
Stel voor om te praten op een geschikt moment voor beide partijen. Vertel uw buren rustig en beknopt over uw zorgen en de gevolgen ervan voor u. Vraag naar hun mening en luister actief naar wat ze te zeggen hebben.
Zoek naar begrip en empathie
Probeer uzelf in de schoenen van uw buren te plaatsen. Vraag hen ook of ze wellicht ook hinder van u ervaren. Door begrip te tonen en elkaars standpunten te begrijpen, vergroot u de kans op een oplossing.
Werk samen aan een oplossing
Richt u niet alleen op klagen, maar zoek gezamenlijk naar een oplossing. Verdiep u in elkaars standpunten en maak concrete en realistische afspraken. Blijf in gesprek, zelfs als het vinden van een oplossing wat meer tijd vergt. Probeer conflicten te vermijden en als er toch ruzie ontstaat, probeer dit dan zo snel mogelijk bij te leggen.
Komt u er samen niet uit?
Soms kunnen burenconflicten lastig zijn om zelf op te lossen. Als u er samen niet uitkomt en de situatie blijft escaleren, is Buurtbemiddeling er om te helpen. Onze getrainde bemiddelaars staan voor u klaar om u te begeleiden bij het vinden van een constructieve oplossing.